Ma 2019. szeptember 16. hétfõ, Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
Könyvtári hírek, programok

2019. év
"Aki a dicsőség útjára téved, nem ismeri a félelmet!"

címmel Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi

versvándor tartott nálunk rendhagyó történelem órát február 12-én.
 Tompai lány a legjobbak között

 

12 könyv, ami biztosan a kedvenced lesz! – ezzel a címmel hirdetett pályázatot a kecskeméti Katona József Könyvtár tavaly októberben. Az olvasó- és rajzpályázatra olyan gyermekek jelentkezhettek, akik az adott 12 könyv közül egyet elolvastak és ahhoz kapcsolódóan hoztak létre egy illusztrációt. Az eredményhirdetés megtörtént, a legjobb rajzolók művei pedig bekerültek a megyei könyvtár által kibocsátott idei Mesenaptárba.

„Rengeteg szép illusztráció készült, nagyon ügyesek voltak a gyerekek, számos eredeti (nem a könyvek illusztrálását másoló) kép született. 25 településről összesen 178 pályázat érkezett be hozzánk, amelyből végül kiválasztottunk 12 nyertes művet.” – írta nekünk Lukács Anikó, a kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársa.

Idén egy tompai kislány alkotását is beválogatták a legjobbak közé. Savanya Szintia 5. osztályos tanuló Víg Balázs Todó kitálal a suliról című könyvét választotta, rajza a naptár novemberi oldalán található meg.

Gratulálunk neki és nagyon örülünk a sikerének! Valamint szeretnénk megköszönni a többi tompai gyermeknek a lelkes munkát, ők is nagyszerűen teljesítettek!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018. év

 

 

 

 

 

 

 

 


A magyar népmese napja alkalmából állítottuk össze az alábbi linken található totót, amelynek sorsolásán részt vehet bárki, aki a feladatlapot helyesen kitölti, és szeptember 29-ig beküldi nekünk.

A helyes megfejtők között könyvnyereményt sorsolunk ki.


https://docs.google.com/forms/d/1NFmNwNLIjf4emy84yRkOBDyxqvq-AIIVo1NkHhJoC1I/edit?fbclid=IwAR1Kza2vYw3kZy68zdzU24kNv-vRur5rKRxhPAaBvy8nY4Q2cPKzvT5SR3Y  

 2018. június 26.

 

Nyári foglalkoztató füzeteinket és könyvajánlóinkat keresd a könyvtárban!

Szórakoztató időtöltést ad gyerekeknek az unalmasabb nyári órákban.
Szép nyarat és kellemes nyári napsütést mindenkinek!
2018. június 12.
2018. május 15.
2018. április 10. 

Csatlakozz te is!

Regisztrálj - posztolj - fotózd le - töltsd fel. Ötleteket meríthetsz az esemény honlapjáról.
posztoljverset.hu

Mi ez az egész?

A Posztolj verset az utcára!- megmozdulás egy világraszóló költészeti akció a magyar költészet napján, József Attila születésnapján, április 11-én. Legyen egy nap a magyar versé, árasszuk el a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet versekkel! Lepjük meg egymást és magunkat valami igazán értékessel: a kedvenc verseinkkel.

A versposztolás egy olyan rendhagyó ünneplés, ami végre összeköt minket. Minden résztvevő egy kicsit hozzátesz a nagy ünnephez, éljen bárhol a világon.

Az elmúlt években a világ több mint 20 országában élő magyarok posztoltak verset több száz helyszínen, elképesztő kreativitással. Csatlakozz az eseményhez a Facebookon! Legyen idén is a legmenőbb ünnep a magyar költészet napja.


2018. március 16.
2018. január 26.

2017. év


2017. szeptember 19. 


2017. szeptember 13.
2017. augusztus 17.
2017. április 21.

 

 


2017. március 30.

 


2017. március 29.


Legérdekesebb múzeumok a nagyvilágból


Teljesen szubjektív összeállítás arról, hogy mi is az, ami érdekessé tesz egy múzeumot. Lehet nagy és régi, lehet kicsi és teljesen új, bizarr, egyszerű, családi és sorolhatnánk annak lehetőségeit, hogy milyen szempontok alapján állítsuk össze saját listánkat. Az internet kapuja tárva-nyitva áll előttünk, nekünk csak be kell lépni rajta és megkeresni, mi az, ami számunkra a legérdekesebb vagy mi az, amiről információt szeretnénk.


Magyarországon is található olyan múzeum, ami igen érdekes. Nem tartozik az átlagember érdeklődési körébe, de mindenképp megemlítenénk a különlegessége miatt. Ez a szegedi Anatómia Múzeum. A Múzeum tudományos célra jött létre, de akiket érdekel az emberi test felépítése, azoknak mindenképp megér egy látogatást.


Megtalálható a világban, pontosabban Dél- Koreában az Optikai Illúziók Múzeuma. Ha valaki arra jár, mindenképp keresse fel, hiszen itt tényleg alig hisz majd a szemének.


Van a világon egy múzeum, amit bizony nem lehet szárazon megúszni, sőt itt illik úszni tudni és persze búvárkodni is, mert ez a múzeum bizony a víz alatt van. Jason de Taylor a víz alá álmodta meg kiállítótermét, hisz a szobrászkodás mellett búvárkodik is.


Banker_Mexico_clean_right_Jason deCaires Taylor_Sculpture

 

Budapesten a Csokoládé Múzeumban különleges tárlatvezetésben lehet részünk. A kiállított tárgyakat körbejárva finom csokoládékat kóstolhatunk közben.


Olyan múzeum is létezik, ahol a látogatók maguk is a kiállított művek részei lehetnek, így lesz teljes a mű. A Quenzon City interaktív múzeumról itt olvashatunk bővebben.


http://www.erdekesvilag.hu/kepek/3D-muzeum/muzeum-2.jpg


Múzeumokat bemutató sorozatunk végére értünk. Remélem kedves olvasóink kedvet kaptak ahhoz, hogy megalkossák saját múzeumgyűjteményüket. Ha információra, segítségre van szükségük, bátran keressenek minket a könyvtárban nyitvatartási időben. Mindenkit szeretettel várunk!2017. március 28.


Virtuális tárlatvezetés, online tárlatok

 

Lássuk akkor, mit is jelent a virtuális tárlatvezetés? Néhány kattintásra lehetünk csak attól, hogy úgy bejárjuk a korábban emlegetett múzeumokat,  mintha az épületük falai között járva csodálhatnánk meg kiállításaikat.

Ha nincs lehetőségünk személyesen körbenézni a kiállító termeket, ma az internet nyújtotta eszköztárral mégis eljuthatunk ezekre a tárlatokra, akár egy-egy tárlat katalogizált verziójában is.  

Az alább megadott linkeket használva csemegézhetünk a legnagyobb múzeumok gyűjteményéből:Érdekessége a Pradónak, hogy bár együttműködött a Google-al mégsem került bele a

Google Art Projektjébe.

Így a Google Earth-nek köszönhetően 14  művet nézhetünk meg  gigapixeles felbontásban.

Goya műveiből online virtuális galéria érhető el a Prado honlapján, ami ha nem is ugyanaz, mint a virtuális tárlat, de mindenképp közel hozza hozzánk ezt a gyűjteményt.A Louvre valamilyen oknál fogva levette honlapjáról az online tárlatvezetés lehetőségét, de a Google Art &Culture oldalán ezen a linken több művet is megnézhetünk nagyításban, leírással és a honlapjukon található videókból is szemezgethetünk kedvünkre.Az Ermitázs múzeum már nem ilyen szégyenlős. Ide kattintva egy fantasztikus múzeumi látogatás részesei lehetünk.  Mindezt úgy, hogy más látogatók nem zavarják nézelődésünket, az adott tárgyakról információkat olvashatunk és nagyíthatjuk is a képet, hogy részletesen szemügyre vehessük azt, ami a leginkább felkeltette érdeklődésünket.A Metropolitan múzeumnál is úgy gondolták, hogy nem osztják meg a nagyközönséggel online a múzeumot. Viszont a Google már fent említett lehetőségével éltek ők is, így azért akad mazsolázgatni való tőlük is.A British Múzeumnál pedig úgy voltak vele, hadd lássák azt a sok csodát, amiket őriznek, azok is, akik nem tudnak elutazni Londonba, hogy maguk járják körbe eme híres Múzeum termeit.


Ha problémánk akadna a múzeumok honlapjának nyelvezetével, nyugodtan használjuk az interneten elérhető fordító lehetőségeket. Ezek nem pontosan fordítanak, de annyira használhatók mindenképp, hogy a legfontosabb információkhoz hozzájussunk.Sorozatunk utolsó részében kilépünk a világ nagyjai közül és bemutatunk néhány egyéb érdekes múzeumot, mert bizony akad magyar múzeum is, ami a világon egyedülállónak számít.2017. március 24.

 

Leghíresebb művészek a világ legnagyobb múzeumaibanPrado Múzeum


Kezdjük a sort újra a Pradoval. Művészei között van Peter Paul Rubens (1577–1640), kora európai festészetének egyik legnagyobb hatású művésze.  Megtalálható még Bosch, Dürer és Rembrandt művészete is.  Az olasz Tiziano, a spanyol Velázquez, valamint -  a felsorolás teljessége nélkül - Goya képei is megtekinthetőek a múeumban. IV. Károly családja (Francisco de Goya)Louvre


A Louvre-ban szinte valamennyi nagy festőtől láthatunk mesterműveket. „A francia festészet a rokokótól világvezető, egészen a posztimpresszionistákig„ - olvashatjuk ebben a blogbejegyzésben , mely végigvezet minket a Louvre híres művészeinek munkáin.

 

A Szabadság vezeti a népet (Eugene Delacroix)Ermitázs


Az Ermitázsban is megtalálhatók Leonardo da Vinci, Raffaello, Tiziano, Michelangelo, Goya , Rubens, van Gogh, Monet festményei és folytathatnánk a felsorolást, hisz a híres nagy művészek műveiből mindegyik múzeum szívesen tud magáénak néhány darabot.

 

Lila bokor (Vincent van Gogh)

 

 

Metropolitan


A Metropolitan is igyekezett felzárkózni a nagy művészek munkáinak gyűjtésében, így itt is megtaláljuk Rembrandt, van Gogh, Raffaello, Monet munkáit, de a sor nem teljes. Az interneten kutatva összeállíthatjuk saját legjeink gyűjteményét és felkutathatjuk, hogy aktuálisan hol tekinthetők meg. A művészet igen szerteágazó, így a Metropolitan Hangszergyűjteményében található Stradivari és Amati hegedű is. 

 

Andrea Amati hegedű kb. 1560-ból

 

 

 

British Múzeum

 

A British Múzeum keretein belül működik az angol királyi uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, mely többek között őrzi Charles Dickens és Karl Marx írásait is.

 

 

 

 

Lehet-e még fokozni ismereteink bővítését? Művészet iránti szomjúságunkat olthatjuk-e másként az internet segítségével? Következő írásunkban megmutatjuk, hogyan lehetséges ez.

 


2017. március 23.

Legrégebbi vagy legújabb tárlatokPrado Múzeum


A Prado földszintjén németalföldi festők művei tekinthetők meg. Hieronymus Bosch (1450 körül-1516 augusztus 9.) képei közül a Szénásszekér-triptichon az állandó kiállítás része.
Időszakos kiállításaikról honlapukon tájékozódhatunk.

 

 Louvre


A Louvre legismertebb kiállított darabja Leonardo da Vinci Mona Lisa c. festménye, melyről elmondható, hogy a múzeum egyik legrégebben készült műve. Ebben a blogbejegyzésben 

érdekes leírást olvashatunk a múzeum további kiállított festményeiről.Madame Recamier (Jacques-Louis David)


Legfrissebb kiállításuk Bodis in Motion (Test mozgásban ) címen látogatható.

 Ermitázs

 

Az Ermitage  a Wikipédia szerint több mint 4 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik.Claude Monet: A kert


Csodálatos a Kincstárban megtekinthető, az időszámításunk előtti 3. évezredtől az antik koron át vezető arany- és ékszergyűjtemény. Az Ermitázsba kalauzol el bennünket ez az érdekes, személyes leírás

A múzeum jövőre nyitja meg nagyszabású Munkácsy kiállítását.
Metropolitan


A Metropolitan Egyiptomi művészet részlegén - ahol mintegy 40 teremben találhatók kiállított tárgyak - nézhetők meg a múzeum legrégebbi időből származó,  a Dejr el-Bahari területén talált kovakő eszközei az alsó paleolitikum idejéből, (i. e. 300.000 – i. e. 75.000).

Egyik legújabb kiállítása Exhibition Overview címmel Korea művészetét bemutató gyűjtemény, mely magába öleli a késői bronzkorból a 21. századig megtalálható szobrokat, ékszereket, gyönyörű porcelánokat és sok más Koreát  tükröző tárgyat.

British Múzeum


A British Múzeum  gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei, melyek közül a legnépszerűbb a páratlan múmiagyűjtemény.

A British Múzeum hivatalos oldalán követhetjük nyomon aktuális kiállításaikat az állandó tárlataik mellett. 2017. április másodikáig tekinthető meg az iráni modern és kortárs művészek kiállítása.Rosette-i kő


Sorozatunk következő részében megnézhetjük, hogy ezen múzeumoknak kik a leghíresebb művészeik.

 


2017. március 22.

A világ 5 leghíresebb múzeuma


Az „Internet Fiesta 2017 a könyvtárakban” országos programsorozat keretében nézzük meg, hogy milyen múzeumok találhatók szerte a nagyvilágban. Miért érdekes ez? Ma már az internet használatával olyan helyekre is eljuthatunk, ahová anyagi és egyéb korlátaink miatt nincs lehetőségünk. Ebben a sorozatban a világ múzeumaiból mutatunk be néhányat különböző szempontok alapján.


A világ leghíresebb múzeumai között tartják számon a Madridban található Museo Nacional del Prado-t, a párizsi Louvre-t, a szentpétervári Hermitage-t ( Ermitázs), a Metropolitant New Yorkban valamint a londoni British Múzeumot.

Mindegyik múzeum épülete különleges.


Prado Múzeum (Madrid)


 A Prado eredeti épületszárnya 1819-ben  Juan de Villanueva  terve alapján készült és 2007-ben Rafael Moneo 16.000 négyzetméteres bővítését csatolták hozzá. Az alábbi linken olvasható a bővítés  menete.

 

A Prado Múzeum bővítése
Louvre (Párizs)

 

Míg a Prado múzeumnál az építész az eredeti épület stílusát követve tervezte meg a bővítést, addig a Louvre-nál  az üvegpiramissal  egy nagyon érdekes megoldással találjuk szembe magunkat.  1204-ben II. Fülöp Ágost királyi kastélynak építette. A hosszú évek során sok átépítés és bővítés történt az épületen, leginkább reneszánsz stílusban. Itt olvashatjuk el az üvegpiramis építésének történetét, ami a mai napig megosztja az embereket.

A Louvre üvegpiramisa

Ermitázs (Szentpétervár)


Az Ermitázs Oroszország művészeti kincsestára. 1922-től az Ermitázs része a barokk stílusban épült Téli Palota. Ezt a videót otthonunkban, kedvenc karosszékünkben hátradőlve és végignézve olyan, mintha magunk is az Ermitázs padlóján lépdelve, zenei aláfestéssel nézhetnénk végig magát az épületet és csodálhatnánk kiállítási darabjait.

(videó)

Metropolitan Múzeum (New York)


A Metropolitan Művészeti Múzeumot 1870-ben alapították, az eredeti épület 1872. február 20-án nyitotta meg kapuit.

 „Ahogy eredetileg, a múzsáknak szentelt ligetes környezetben álló épületek, úgy a klasszikus múzeumok már önmagukban is tárgyát képezik a művészetnek és a tudományoknak. A Metropolitan Művészeti Múzeum épülete is egy önálló remekmű. Ötvözi Amerika XIX-XX. századi építészetének legfontosabb stílusirányzatait.”

Olvashatjuk az alábbi leírásban az épületről: Metropolitan

British Múzeum (London)A British Museum egy klasszicista stílusú, négyszögletű épület, kicsit hasonlít a mi Nemzeti Múzeumunkra. Hatalmas (alig kisebb, mint egy egész hektár!) és fantasztikus látvány az üvegpanelekkel fedett belső udvar, ami az épület oldalait köti össze. 1753. június 7-én a parlament jóváhagyásával jött létre. Itt látható a híres Rosettei-kő.  British MúzeumAz interneten tovább böngészve újabb és újabb szempontok alapján elkészíthetjük saját múzeumlistánkat is.

 

Sorozatunk következő részében ezen múzeumok állandó tárlatait mutatjuk be.

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Kultúra Napja

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Anyanyelvi hétpróbán vehettek részt az érdeklődők a könyvtárban. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár által összeállított játékban gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták tudásukat. A helyesen kitöltött feladatlapokért apró ajándékokkal (tollak, könyvjelzők, asztali naptár) jutalmaztuk a résztvevőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016. év

 

 

 

 

 

 

 

 

Eredményhirdetés


A Művelődési Ház és Könyvtár ebben a tanévben 3. alkalommal hirdette meg Kölyökolvasó versenyét, melyre minden könyvet kedvelő, olvasni szerető gyereket vártunk.  A versenyben résztvevők egy összeállított könyvlistából válogathattak maguknak olvasnivalót, melyekhez kérdéseket kaptak. A következő gyerekek értek el helyezést:

 

1.     KOVÁCS ZSÓFIA

2.     NÉMETH NORBERT

3.     HARMAT BOGLÁRKA

 

KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT:

        TASKOVITY ZSÓFIA és CSERBA DOMINIKA

Gratulálunk a nyerteseknek és minden, a versenyen végig kitartó résztvevőnek!„Mesék szárnyán” címmel rajzversenyt írtunk ki kisiskolások részére két korcsoportban, melyben a gyerekek kedvenc mesekönyv szereplőiket jeleníthették meg rajzaikban. Nehéz volt a zsűri tagjainak a beérkezett sok szép rajz közül választani, de végül megszületett a döntés.

 

Az első korcsoport (1-2. osztály) nyertesei:


1.      SIMOLA NIKOLETT Bogyó és Babóca rajzával

2.      DEÁK GÁBOR Verdák rajzával

3.      PATAI KETRIN Bogyó és Babóca rajzával valamint

GÁSPÁR TÍMEA Misi Mókus kalandjai rajzával


A második korcsoport (3-4. osztály) nyertesei:


1.      KOVÁCS ZSÓFIA Móra Ferenc: A páva című meséjéről készült rajzával, valamint

FODOR ESZTER Pinokkió meséjéről készült rajzával

2.      KIRÁLY CSENGE Bogyó és Babóca rajzával

3.      PATAI TIFANI Bogyó és Babóca rajzával

 

Gratulálunk a nyerteseknek, valamint minden lelkes versenyzőnek a szép rajzokért.

A pályázatra beérkezett rajzok az Ünnepi könyvhéten és Gyermekkönyvnapokon

tekinthetők meg június 9. és 13. között az intézmény galériájában.

 

 

 

  


Kölcsönzési toplista

2016. I. negyedév


 

1. Kalapos Éva: D.A.C. - Rázós utakon

 

            

                       2. L. Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot    3. A világ állatai

 

             

              4. Gemma Barder: Csajos este otthon   5. Böszörményi Gy.: Leányrablás Budapesten


 

 

2015. év

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kölcsönzési toplista 2015-ben

 

 

1. Gillian Flynn: Holtodiglan

 

            

                     2. Kalapos Éva: D. A. C.     3. Jeff Kinney: Egy ropi naplója - A rideg való

 

             

     4. Camilla De la Bedoyere: Kutyák        5. Maria Duenas: Öltések közt az idő

 

               

                                    6. Nina George: Levendulaszoba                        7. Macskák

 

                

                                       8. Lesley Pearse: Belle              9. Geronimo Stilton: A nagy jégkorszak

 


10. Jeffrey Archer: Clifton-krónika (1-5. kötet)

 

 

 

 

 

 

Szolgáltatásaink
Rendezvényeink
Intézményünkről
Katalógus
Galéria
Linkgyűjtemény
Vendégkönyv
Elérhetőségeink
©2010 Művelődési Ház és Könyvtár TompaAz oldalt készítette: Connextion Kft.
Készült az Európai Unió támogatásával a
TIOP - 1.2.3/08/01 pályázat keretén belül www.nfu.hu
Jellemző kulcsszavak:
képtár, képek, tompa, tompai, könyv, könyvtár, olvas, olvasás, olvasmány, újság, folyóirat, regény, kölcsönzés, internet, másolás, fénymásolás, múzeum, kiállítás, helytörténet, rendezvények, programok, katalógus, galéria, vendégkönyv, cím, elérhetőség, művelődési központ
websas.hu