Ma 2018. február 22. csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
Történetünk

 

A művelődési ház története

 

A Művelődési Ház jelenlegi helyén 1966-tól működik az egykori határőr laktanya épületének öröklésével. Az 1970-es években bővült kultúrotthonná, miután a könyvtárat is az intézményhez csatolták illetve helyi mozi kialakítására is sor került.

 

Az intézmény 1999. október 20. és 2000. április 30. között jelentős felújításon ment keresztül. Az átalakítás első ütemében az utcafronti részben új helyre került a könyvtár, megszűnt a Gödör presszó, többfunkciós terem kialakításával lehetőség nyílt 80-100 fős rendezvények lebonyolítására, két kisebb oktatótermet alakítottak ki, a könyvtárhoz közel pedig egy galériát. A szabványnak megfelelően az épület akadálymentesített, így a földszint minden helyisége a mozgásukban korlátozottak részére is megközelíthető. A felújítás mintegy 14 millió forintba került, amelyhez pályázaton közel 9 millió forintot nyert az Önkormányzat.

 

 

Az intézmény technikai ellátottsága elsősorban a pályázati lehetőségeknek köszönhetően jónak mondható. Az intézmény az alapító okiratban meghatározott módon kiállításokat, műsoros rendezvényeket (gyermekszínházi előadások, Mikulás-napi műsor, Mindenki karácsonya, stb.) bálokat, táncos rendezvényeket (falunapok, szüreti bál, stb.) szervez. Segít továbbá az állami és helyi ünnepek megszervezésében és lebonyolításában.

 

 

Szem előtt tartják a felnőttek iskolarendszeren kívüli oktatását, ezért helyszínt biztosítanak különböző külső szervezők által bonyolított tanfolyamokhoz. Kötetlen szabadidős kikapcsolódási formákat igyekszenek kínálni a gyermek- és ifjúsági korosztálynak (pl. úszásoktatás, számítógép- Internet-használat, sakk, társasjáték stb.

 

 

A gyermek és fiatal korosztály művészeti oktatásában is tevékeny részt vállalnak, hiszen az intézmény szoros és folyamatos kapcsolatot tart fenn a Szabó Dénes Általános Iskolával, valamint helyi klubokkal, egyesületekkel.

 

 

Az intézmény keretein belül működő városi könyvtár nyilvános könyvtári feladatokat lát el. A könyvtárban végzik az állomány beszerzését, gyűjtemény folyamatos bővítését, a feltárást, a közzétételét, s különböző könyvtári szolgáltatásokat.

 

 

A könyvtár története 

 

A könyvtár 1950-ben a Bajai Körzeti Könyvtár letéti könyvtáraként kezdte működését. 1955-ben új helyiséget kapott a népkönyvtár is. A település saját erőből, a kitűzött feladatoknak megfelelő berendezést vásárolt a könyvkölcsönző részére. 1963-tól függetlenített könyvtárossal működött.

1966 elején bár volt kulturális élet a településen, de az akkori kultúrház állaga veszélyeztette a további szervezést. Emiatt a falu vezetősége egy olyan épületet keresett, melybe – ha ideiglenesen is – beköltözhetne a kultúrotthon a könyvtárral együtt.

Erre a célra a volt laktanya épülete látszott a legalkalmasabbnak. Így tárgyalásokat kezdtek a BM Határőrséggel, kiknek képviselőivel a nyár folyamán sikerült megegyezni, és a település ideiglenesen megkapta az épületet, így 1966 augusztusában új helyére került a kultúrterem, a klubszoba és a községi könyvtár.

1969-től tovább folytak tárgyalások az épület felújítására, melynek eredményeként 1973. december 28-án átadták a felújított és kibővített épületet.

Az intézmény utcafronti részének további korszerűsítését 1999. októberében kezdték és 2000. áprilisában fejezték be, mely során a könyvtár az épület másik részében kapott helyet, nagyobb férőhellyel, az állományegységek célszerűbb és hatékonyabb elhelyezésének biztosításával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szolgáltatásaink
Rendezvényeink
Intézményünkről
Katalógus
Galéria
Linkgyűjtemény
Vendégkönyv
Elérhetőségeink
©2010 Művelődési Ház és Könyvtár TompaAz oldalt készítette: Connextion Kft.
Készült az Európai Unió támogatásával a
TIOP - 1.2.3/08/01 pályázat keretén belül www.nfu.hu
Jellemző kulcsszavak:
képtár, képek, tompa, tompai, könyv, könyvtár, olvas, olvasás, olvasmány, újság, folyóirat, regény, kölcsönzés, internet, másolás, fénymásolás, múzeum, kiállítás, helytörténet, rendezvények, programok, katalógus, galéria, vendégkönyv, cím, elérhetőség, művelődési központ
websas.hu